Organika

Organika je malá farma v Kolnovicích se zaměřením na ekologické pěstování zeleniny, permakulturu, agroekologii a market gardening. Na farmě pěstujeme širokou škálu sezónní zeleniny vysoké kvality s důrazem na udržitelné  ekologické zemědělské postupy. Vypěstovanou zeleninu prodáváme jako předplatné bedýnek na celou sezónu formou KPZ - komunitou podporované zemědělství.





Jak to začalo?

Po pracovních zkušenostech na farmách v zahraničí a spolupráci na různých ekoprojektech a mnohaletému studiu permakultury ve mě vyklíčila myšlenka založit vlastní ekologickou farmu a žít více v souladu s přírodou a s jejími cykly.  


Lokálnost a sezónnost

Zakládáme si na lokálnosti a sezónnosti. Naše zelenina je vždy čerstvě sklizená z farmy přímo na váš stůl bez dlouhých přepravních tras. Tímto si uchovává svoji čerstvost a svěžest.

Zelenina z Organiky roste s ročním obdobím. Déšť, slunce, vítr a zdravá půda Vám umožní ochutnat skutečnou sezónnost našeho regionu. 

Ruční práce a ekologie

Zeleninu pěstujeme bez použití těžké techniky - bezorebně. Nepoužíváme průmyslová hnojiva ani chemické postřiky, ale kompost a mechanické bariéry proti škůdcům. Obděláváme malé plochy pomocí specializovaného ručního nářadí a díky propracovaným pěstebním plánům střídáme plodiny každý rok. Pečlivě si vybíráme odrůdy a ty pěstujeme od semínka po sklizeň. Dobře víme, že jen ve zdravé půdě, bohaté na organický materiál, může vzkvétat půdní život a díky zdravé půdě může vyrůst taky zdravá, chutná a na živiny bohatá zelenina.

Organika podporuje biodiverzitu na farmě. Vytváříme vodní biotopy jako jsou tůně pro obojživelníky a zachytáváme dešťovou vodu ze střech do jezírka pro závlahu zeleniny. Větší půdní bloky rozdělujeme na menší políčka řadami stromů a jedlých keřů, které poskytují úkryt pro ptáky a drobné obratlovce. Pěstujeme spoustu květin a kvetoucích trvalek pro hmyz. Oživujeme krajinu a půdu od roku 2019.

Komunitní vztahy

Kromě zeleniny pěstujeme taky komunitní a sousedské vztahy prostřednictvím osobního kontaktu na odběrových místech nebo přímo na farmě. Odběratelé znají svého farmáře i původ svého jídla, což vytváří vzájemnou důvěru a spolupráci. Každou sezónu navštíví farmu několik dobrovolníků, kteří mají možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, co to obnáší vypěstovat jídlo a kolik práce a know-how je s tím spojeno.